Viisi vinkkiä verkkoturvallisuudesta puhumiseen pienten lasten kanssa

Kaikenikäiset nuoret käyttävät mielellään internetiä, pelaavat verkkopelejä, soittavat videopuheluita ja käyttävät suoratoistopalveluja, ja he tekevät niin nuorempana kuin koskaan ennen.

Kehitysvaiheesta riippumatta on tärkeää, että jokainen internetiä käyttävä lapsi tietää, mitä tehdä ja kenelle puhua, kun hän tarvitsee apua. Tässä Childnetin blogissa vanhemmille ja huoltajille annetaan viisi vinkkiä siitä, miten ja milloin verkkoturvallisuusviestien jakaminen nuoremmille lapsille kannattaa aloittaa.

Paras aika puhua lapsille internetistä on silloin, kun he käyttävät sitä. Kun käytte yhdessä verkossa ja käytätte lapsenne suosikkisivustoja ja -palveluja, on täydellinen tilaisuus aloittaa keskustelu asiaankuuluvassa yhteydessä. Alla on viisi parasta vinkkiä, joiden avulla voit aloittaa:

1) Pelatkaa pelejä yhdessä

Lapset rakastavat tehdä asioita yhdessä perheenä, ja tähän kuuluu myös internetin käyttö! Lapsen suosikkipelien pelaaminen yhdessä auttaa ymmärtämään, miksi hän pitää pelaamisesta, ja se on myös hyvä tapa osoittaa ja selittää mahdolliset pelien sisäiset turvallisuusominaisuudet. Vaikka lapsesi olisi vielä liian nuori ilmoittaakseen pelin moderaattorille, estääkseen toisen pelaajan tai merkitäksesi ilkeän kommentin, voit korostaa, mitä nämä vaihtoehdot tekevät ja miksi niitä voi olla tarpeen käyttää.

2) Lukekaa yhdessä

Lukeminen pienten lasten kanssa tarjoaa loistavan tilaisuuden keskustella heidän kanssaan ja tutkia, mitä he jo tietävät ja ymmärtävät. Lukemaan oppiminen -kirjamme jakaminen yhdessä on ihana tapa aloittaa keskustelu siitä, mitä verkossa voi tehdä ja mitä tehdä, jos tarvitsee apua. Digiduck-tarinoiden sarjassamme käsitellään myös erilaisia verkkoturvallisuuteen liittyviä teemoja ikätasolle sopivalla ja herkällä tavalla.

3) Tutustukaa verkkomaailmaan yhdessä

Käytä lapsiystävällisiä hakukoneita tai varmista, että turvallisen haun asetukset ovat käytössä, kun etsit tietoa verkosta. Jos lapsesi lempilause on ”Google it!”, nyt on hyvä hetki mallintaa turvallista hakua. Selitä, mitä olet tekemässä, kun teet sitä. Voit puhua siitä, että kirjoitat huolellisesti ja mahdollisimman tarkasti, mitä etsit, valitset hakutuloksia luotettavista lähteistä tai vierailet ensin luotettavilla verkkosivustoilla. Kun puhut lapsellesi netissä liikkumisesta, on tärkeää kertoa, mitä tehdä, jos lapsi näkee jotain, joka järkyttää häntä. Tähän voi kuulua esimerkiksi laitteen kääntäminen heti ja aikuisen pyytäminen avuksi.

4) Katsokaa ohjelmia ja elokuvia verkossa yhdessä

Katselittepa sitten ohjelmia lasten tv-kanavalta tilauksesta tai suoratoistopalveluun luodun ”lasten” profiilin kautta, katsominen erityisen lasten sovelluksen tai tilin kautta voi auttaa varmistamaan, että vain lapsille suunnattua tv- ja elokuvasisältöä näytetään tai että sitä voi etsiä. Olemme laatineet ohjeet asetuksista, jotka voit ottaa käyttöön Disney+: ssa ja Netflixissä. Selitä lapsellesi, että nämä ovat hänen omia erityisiä sovelluksiaan ja profiilejaan, joita hän voi käyttää. Jos hän osaa käyttää kaukosäädintä, hän voi siirtyä suoraan omaan omaan sisältöönsä katsoessaan itsenäisemmin!

5) Naurakaa yhdessä

Söpöistä eläimistä piirrettyihin, lapset rakastavat hauskoja videoita! Jos katsotte verkossa videoita, jotka ovat kansalaisten luomia, lapsiystävällisen videostriimaussovelluksen, kuten YouTube Kidsin, käyttäminen on hyvä paikka aloittaa. Näissä sovelluksissa voit ehkä valita näytettävän sisällön tai kanavat, ja usein voit kytkeä hakutoiminnon pois päältä. Nämä palvelut ovat kuitenkin käyttäjien moderoimia, eivätkä suodattimet ole täysin varmoja. Videoiden katsominen yhdessä on täydellinen hetki pysähtyä ja puhua siitä, mitä voisitte tehdä, jos video osoittautuisi järkyttäväksi tai pelottavaksi, esimerkiksi kääntää laite ja kertoa siitä heti aikuiselle.

Jos sinulla on pieni lapsi, joka on vasta aloittamassa internet-matkaansa, olet siinä onnekkaassa asemassa, että voit asettaa odotuksesi heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Kaikkia tekemiäsi päätöksiä ei tietenkään tarvitse selittää lapsillesi, koska ne eivät ehkä ole ikätasolle sopivia, mutta monista asioista voi kuitenkin puhua alusta alkaen.

Perhesopimuksen tekeminen on hyvä tapa määritellä perheenne säännöt internetin ja teknologian käytön suhteen, ja on tärkeää ottaa jokainen lapsi mukaan tähän prosessiin. Voitte sisällyttää siihen esimerkiksi seuraavat asiat: odotukset ruutuajasta, ikäluokitusten noudattamisen tärkeys, laitteiden käyttäminen aikuisen kanssa tai aikuisen näkyvillä tai sen varmistaminen, että aikuinen on hyväksynyt katsomasi videot jne.

Kaikenikäisille lapsille tärkein neuvo, jonka voit antaa, on: ”Kerro jollekulle”. Varmista, että lapsesi tietävät, että he voivat tulla kertomaan sinulle heti, jos he näkevät tai kuulevat verkossa jotain, mikä huolestuttaa, järkyttää, hämmentää tai saa heidät tuntemaan olonsa epämukavaksi millään tavalla – ja että he eivät koskaan joudu ”vaikeuksiin” siitä, että kertovat sinulle, vaikka he olisivat klikanneet jotain, mitä et haluaisi heidän tekevän.

Heti kun lapsesi osoittaa kiinnostusta teknologian käyttöön, on aika aloittaa yksinkertaisten verkkoturvallisuusstrategioiden jakaminen hänen kanssaan. Paras työkalu, joka lapsella voi olla, on koulutus, joten koskaan ei ole liian aikaista aloittaa keskustelua!

Lisätietoja kaikista näistä aiheista saat osoitteesta:

Tämä artikkeli julkaistiin alun perin osoitteessa childnet.com.