Verkkoturvallisuuden tarkastelu SEND-nuorten kanssa – Childnetin uusi resurssi

Childnet on tänään julkaissut uuden ja päivitetyn STAR SEND Toolkit -työkalupaketin. Kyseessä on laaja opetuksen työkalupakki, jonka tarkoituksena on antaa kasvattajille tarvittavat tiedot, jotka he tarvitsevat tukeakseen nuoria, joilla on erityisiä koulutustarpeita ja vammaisuutta (SEND).

STAR-työkalupakki sisältää resursseja, jotka auttavat kasvattajia toteuttamaan käytännön oppimistehtäviä, sekä neuvoja siitä, miten kutakin aihetta voidaan lähestyä, erityisesti luotuja elokuvasisältöjä, helppokäyttöisiä Widgit-symboleja ja ehdotuksia oppimisen laajentamiseksi luokkahuoneen ulkopuolelle.

Monille nuorille, joilla on erityisiä koulutustarpeita ja -vammoja (SEND), internet voi olla paikka, jossa he tuntevat olonsa turvalliseksi, rauhalliseksi ja hallitsevaksi. Se voi olla paikka, jossa he voivat saada ystäviä ilman, että heidän tarvitsee kommunikoida kasvokkain, ja rakentaa yhteisöä, jota heillä ei ehkä ole offline-elämässään. Vaikka internet on suuri voimavara, jota nuoret käyttävät mielellään, kehitysvammaisen lapsen elämä verkossa voi aiheuttaa lisähaasteita, jotka vaativat huolellista hallintaa ja tukea.

Kenelle tämä resurssi on tarkoitettu?

Tästä syystä STAR-työkalupaketti on kehitetty käytettäväksi opettajille, jotka työskentelevät kehitysvammaisten nuorten kanssa 3. ja 4. luokan oppilaitoksissa. Materiaalit on suunniteltu siten, että ne voidaan mukauttaa erilaisten nuorten ja heidän oppimisympäristöjensä tarpeisiin.

Osa toiminnoista sopii myös hieman nuoremmille tai vanhemmille kuin 11-16-vuotiaille kehitysvammaisille oppilaille, ja kasvattajia kehotetaan mukauttamaan ja valitsemaan työkalupakista omiin tarkoituksiinsa parhaiten soveltuvia toimintoja.

Resursseja voidaan käyttää myös sellaisten nuorten kanssa, joilla ei ole lisätarpeita mutta jotka saattavat hyötyä räätälöidyistä ja jäsennellyistä resursseista, joiden avulla he voivat saada viestejä ja neuvoja verkkoturvallisuuden riskeistä.

Resurssin keskeiset aiheet

STAR-työkalupakki koostuu neljästä keskeisestä osiosta, jotka kuvastavat nykyisiä verkkoturvallisuusriskejä ja nuorten kokemuksia:

  • Turvallinen – Ole turvassa sen suhteen, mitä jaat itsestäsi ja muista verkossa.
  • Luottamus – Kaikkiin ja kaikkeen ei voi luottaa verkossa.
  • Toiminta – Ryhdy positiivisiin toimiin ja kerro aina jollekin, jos jokin asia huolestuttaa tai järkyttää sinua verkossa.
  • Kunnioitus – Ole ystävällinen verkossa

Työkalupakki sisältää myös neljä animaatioelokuvaa, jotka tukevat ja vahvistavat opetusvälineistön keskeisiä viestejä.

STAR-työkalupakki on saatavilla osoitteessa childnet.com/STAR.