Uusi työkalu antaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden pysäyttää alastonkuvien leviäminen verkossa.

NSPCC:n Childline-palvelu ja Internet Watch Foundation (IWF), joka on Yhdistyneen kuningaskunnan Safer Internet Centre -keskuksen yhteistyökumppani, lanseerasivat tällä viikolla työkalun, jonka avulla nuoret voivat saada alastonkuvia tai -videoita poistettua internetistä.

Report Remove -työkalua voivat käyttää kaikki alle 18-vuotiaat nuoret ilmoittamaan netissä esiintyneestä alastonkuvasta tai -videosta . IWF tutkii tämän jälkeen sisällön ja pyrkii poistamaan sen, jos se on lainvastaista.

Olosuhteet, joissa nuori voi jakaa itse tuotetun seksuaalisen kuvan, voivat vaihdella. Jotkut ovat saattaneet lähettää kuvan huvin vuoksi tai poikaystävälle tai tyttöystävälle, joka on sitten jaettu ilman heidän suostumustaan. Toisia taas on saatettu huijata verkossa tai kiristää jakamaan tällaista sisältöä.

IWF on havainnut, että ilmoitukset itse luoduista kuvista ovat yli kaksinkertaistuneet tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikanaverrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon, jolloin määrä kasvoi 17 500:sta 38 000:een.

Koulutetut Childline-neuvojat tietävät, miten tuhoisia vaikutuksia alastonkuvien jakamisella voi olla nuoreen ihmiseen.

Jotkut nuoret kertoivat neuvojille tuntevansa häpeää, pelkoa ja itseinhoa, kun taas toiset olivat huolissaan pitkäaikaisista vaikutuksista heidän tulevaisuudennäkymiinsä – ja jotkut paljastivat, että he olivat turvautuneet itsensä vahingoittamiseen selviytyäkseen tilanteestaan.

Eräs Childlineen yhteyttä ottanut 14-vuotias tyttö sanoi: ”En tiedä, mitä tehdä, koska tämä Instagram-tili julkaisee jatkuvasti kuvia minusta ja sanoo, että seuraa ystäviäni, jotta hekin näkevät ne.” Tämä tyttö sanoi: ”En tiedä, mitä tehdä, koska tämä Instagram-tili julkaisee jatkuvasti kuvia minusta ja sanoo, että seuraa ystäviäni, jotta hekin näkevät ne. Kaikki alkoi sen jälkeen, kun jaoin alastonkuvia jonkun kanssa, jota luulin ystäväkseni, mutta se osoittautui väärennetyksi tiliksi. Tunnen itseni vain niin toivottomaksi enkä tiedä, miten saisin sen loppumaan”.

Jos lapselle on jaettu alastonkuva verkossa, on tärkeää, että hän tietää, kenen puoleen kääntyä saadakseen tukea, ja että Childline ja IWF:n Report Remove -työkalu ovat hänen käytettävissään.

Työkalu, jota kokeiltiin ensimmäisen kerran helmikuussa 2020, löytyy Childlinen verkkosivuilta, ja sitä voivat käyttää kaikki alle 18-vuotiaat nuoret. Osana Report Remove -toimintoa nuoren on vahvistettava ikänsä, ja Childline myös varmistaa, että kaikkia nuoria suojellaan ja tuetaan koko prosessin ajan.

Nuoret voivat odottaa samaa luottamuksellisuuden tasoa kuin kaikessa vuorovaikutuksessaan Childlinen kanssa; heidän ei tarvitse antaa oikeaa nimeään Childlinelle tai IWF:lle, jos he eivät halua.

Tämän lapsikeskeisen lähestymistavan mukaisesti työkalu on kehitetty yhteistyössä lainvalvontaviranomaisten kanssa, jotta varmistetaan, ettei poliisi käy tarpeettomasti lasten luona, kun he tekevät ilmoituksen.

Cormac Nolan, Childline Online -palvelun palvelupäällikkö, sanoi: ”Internetissä jaetun alastonkuvan vaikutusta ei voi aliarvioida, ja monille nuorille se voi aiheuttaa suurta huolta ja epävarmuutta siitä, mitä tehdä tai kenen puoleen kääntyä tuen saamiseksi.

Siksi Childline ja IWF ovat kehittäneet Report Remove -ohjelman, jonka tarkoituksena on tarjota nuorille yksinkertainen ja turvallinen työkalu, jonka avulla he voivat yrittää saada tapahtumat hallintaan ja poistaa tällaisen sisällön.” Näin ollen Childline ja IWF voivat auttaa nuoria poistamaan sisällön.

”Childline haluaa myös muistuttaa kaikkia nuoria siitä, että jos he huomaavat, että heistä on jaettu alastonkuvaa verkossa, heidän ei tarvitse selviytyä tilanteesta yksin, vaan Childline-neuvojat ovat aina valmiita kuuntelemaan ja tarjoamaan tukea.”

Nuori voi tehdä ilmoituksen nimettömänä mihin vuorokaudenaikaan tahansa, ja IWF pyrkii poistamaan kuvan, jos se rikkoo lakia.

Kuvasta luodaan ”hash” (digitaalinen sormenjälki ), joka toimitetaan teknologia-alustoille sen varmistamiseksi, ettei kuvaa jaeta tai ladata verkkoon . Tämä on ensimmäinen kerta, kun IWF on ottanut kuvia ja videoita vastaan suoraan, eikä vain URL-osoitteita, kuten se yleensä tekee vihjelinjallaan.

Ilmoituksen tehneiden nuorten olisi myös saatava palautetta ilmoituksensa tuloksista yhden työpäivän kuluessa IWF:ltä Childlinen kautta.

Lisäksi Childline-sivustolla on paljon tietoa siitä, miten lapset ja nuoret voivat pitää itsensä turvassa verkossa, sekä neuvoja siitä, mitä tehdä, jos heitä painostetaan lähettämään alastonkuva, ja miten he voivat auttaa selviytymään tällaisesta tilanteesta.

IWF:n toimitusjohtaja ja UKSIC:n johtaja Susie Hargreaves OBE sanoi: ”Kun lapsista ja nuorista otetaan kuvia ja niitä levitetään internetissä, he menettävät hallinnan. Tässä on kyse siitä, että he saavat hallinnan takaisin.

”Kun kuvat ovat levinneet julkisuuteen, uhreille voi olla uskomattoman yksinäinen paikka, ja tilanne voi tuntua toivottomalta. Voi olla myös pelottavaa, kun ei tiedä, kenellä voi olla pääsy näihin kuviin.

”Tämä työkalu on maailman ensimmäinen. Se antaa nuorille voimaa ja itseluottamusta ottaa nämä kuvat takaisin ja varmistaa, etteivät ne joudu vääriin käsiin verkossa.”

Lapset voivat ottaa yhteyttä koulutettuun Childline-neuvojaan numerossa 0800 1111 tai 1-2-1-chatin kautta osoitteessa www.childline.org.uk

Tietoa NSPCC:stä

NSPCC on johtava lasten hyväntekeväisyysjärjestö, joka taistelee lasten hyväksikäytön lopettamiseksi Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Kanaalisaarilla. Vapaaehtoisten lahjoitusten avulla, jotka muodostavat noin 90 prosenttia rahoituksestamme, autamme hyväksikäytettyjä lapsia rakentamaan elämänsä uudelleen, suojelemme vaarassa olevia lapsia ja etsimme parhaita tapoja estää lasten hyväksikäyttöä. Kun lapsi tarvitsee auttavaa kättä, me olemme paikalla. Kun vanhemmilla on vaikeaa, me autamme. Kun lakeja on muutettava tai hallitusten on tehtävä enemmän, me emme luovuta, ennen kuin asiat paranevat.

Childline-palvelumme tarjoaa turvallisen ja luottamuksellisen paikan lapsille, joilla ei ole ketään muuta, jonka puoleen kääntyä, olivatpa he millaisia huolia tahansa ja tarvitsivatpa he apua. Lapset voivat ottaa yhteyttä Childline-palveluun 365 päivänä vuodessa.

Maksuton NSPCC:n neuvontapuhelin tarjoaa aikuisille paikan, josta he voivat saada neuvoja ja tukea, kertoa huolenaiheensa lapsesta tai saada yleistä tietoa lastensuojelusta. Aikuiset voivat ottaa yhteyttä neuvontapuhelimeen 365 päivänä vuodessa.

Tietoja Internet Watch Foundationista:

Internet Watch Foundation on johtava teknologia-alan hyväntekeväisyysjärjestö, joka työskentelee maailmanlaajuisesti lasten seksuaalisen hyväksikäytön kuvien ja videoiden poistamiseksi internetistä.

Autamme lasten seksuaalisen hyväksikäytön uhreja kaikkialla maailmassa tunnistamalla ja poistamalla heidän hyväksikäyttöönsä liittyviä kuvia ja videoita verkosta. Etsimme lasten seksuaalisen hyväksikäytön kuvia ja videoita ja tarjoamme yleisölle paikan, jossa he voivat ilmoittaa niistä nimettömästi. Sen jälkeen poistamme ne. Olemme voittoa tavoittelematon järjestö, ja meitä tukevat maailmanlaajuinen internet-ala ja Euroopan komissio.

Lisätietoja on osoitteessa www.iwf.org.uk.

IWF on osa Yhdistyneen kuningaskunnan Safer Internet Centre -keskusta, joka tekee yhteistyötä Childnet Internationalin ja South West Grid for Learningin kanssa edistääkseen teknologian turvallista ja vastuullista käyttöä.

IWF työskentelee maailmanlaajuisesti lasten seksuaalisen hyväksikäytön kuvien lopettamiseksi internetissä. Jos joskus törmäät seksuaaliseen kuvaan tai videoon, jonka uskot olevan alle 18-vuotias, ilmoita siitä IWF:lle. Ilmoituksen voi tehdä nimettömänä ja luottamuksellisesti – emme tarvitse tietojasi, tarvitsemme vain apuasi.