Uusi IWF-kampanja käynnistyy Ugandan ja Sambian internet-turvallisuuden parantamiseksi.

”Pyydämme kaikkia liittymään tähän jaloon asiaan, jonka tarkoituksena on hillitä tätä lastemme hyvinvointia uhkaavaa paheita”.

IWF on käynnistänyt uuden hankkeen, jonka tarkoituksena on edistää lasten hyvinvointia ja internetin turvallisuutta kaikkialla maailmassa.

IWF, joka on Yhdistyneen kuningaskunnan Safer Internet Centre -keskuksen yhteistyökumppani, käynnistää uuden merkittävän kampanjan, jossa se yhdessä Facebookin ja televiestintäjätti MTN:n kanssa lisää tietoisuutta Ugandan ja Sambian ilmoitusportaaleista.

Kaikkialla maailmassa yhä useammat ihmiset ovat kääntyneet internetin puoleen jatkaakseen työskentelyä, sosiaalista kanssakäymistä ja oppimista maailmanlaajuisen koronaviruspandemian aikana.

Nyt meidän on varmistettava, että kaikilla ihmisillä on kaikissa maissa paikka, jossa he voivat ilmoittaa epäillystä lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä turvallisesti ja nimettömänä.

Siksi IWF pyrkii yhdessä Ugandan ja Sambian kumppaneidensa kanssa varmistamaan, että mahdollisimman moni tietää, että on olemassa turvallinen reitti, jonka kautta voi ilmoittaa laittomasta sisällöstä, jos näkee sitä verkossa. Tämä on askel, joka auttaa tekemään netissä liikkumisesta turvallisempaa paitsi näissä maissa myös kaikkialla maailmassa. Rikollisilla ei todellakaan saa olla paikkaa, jossa he voivat jakaa tällaista materiaalia tietämättä, että heidät pysäytetään.

Ugandan raportointiportaali löytyy osoitteesta www.stopit.ug ja Sambian raportointiportaali osoitteesta www.stopit.ac.zm.

Kun kuvista ja videoista on tehty ilmoitus portaalin kautta, IWF:n koulutetut analyytikot arvioivat ne Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Jos niiden todetaan sisältävän lasten seksuaalista hyväksikäyttöä, ne voidaan estää ja poistaa internetistä.

Sambian portaalia ylläpidetään yhteistyössä Sambian tieto- ja viestintätekniikkaviranomaisen (ZICTA) ja kansalaisjärjestö Childline Lifeline Zambian kanssa.

Ugandassa portaalia ylläpidetään yhteistyössä ugandalaisten ja kansainvälisten elinten kanssa, kuten kansallisen tietotekniikkaviranomaisen (NITA), Ugandan kansallisen tietokonehätätilanteiden torjuntaryhmän (CERT.UG), Internet Society Uganda Chapterin ja sisäasiainministeriön kanssa.

Vuosi 2020 oli IWF:lle ennätysvuosi, sillä analyytikot käsittelivät 299 600 ilmoitusta, joihin sisältyi myös yleisön vihjeitä. Tämä on enemmän kuin 260 400 raporttia vuonna 2019. Tämä on 15 prosentin kasvu.

Näistä ilmoituksista 153 350 vahvistettiin sisältävän kuvia ja/tai videoita lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Vuonna 2019 vastaava luku oli 132 700, eli kasvua oli 16 %. Jokainen raportti sisältää yhdestä tuhanteen lapsen seksuaalisen hyväksikäytön kuvia ja videoita. Tämä vastaa miljoonia kuvia ja videoita.

Näistä 68 000 raporttia merkittiin sisältävän ”itse tuotettua” lasten seksuaalisen hyväksikäytön sisältöä, mikä on 77 prosenttia enemmän kuin vuoden 2019 38 400 raporttia. Itse tuotettu sisältö voi sisältää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä koskevaa sisältöä, joka on luotu verkkokameroiden avulla, hyvin usein lapsen omassa huoneessa, ja jaettu sitten verkossa.

Joissain tapauksissa lapset on huijattu, petetty tai kiristetty tuottamaan ja jakamaan itsestään seksuaalinen kuva tai video.

Ugandan kansallisen tietotekniikkaviranomaisen toiminnanjohtaja Hatwib Mugasa totesi, että ”lapset ovat tulevaisuutemme, ja siksi heidän hyvinvointinsa on meille tärkeää.

Olemme ylpeitä voidessamme liittyä kansainvälisiin ponnisteluihin turvallisemman maailman luomiseksi lapsillemme Internet Watch -säätiön kautta”. Tänään käynnistämämme tiedotuskampanja lasten seksuaalisen hyväksikäytön torjumiseksi verkossa osoittaa sitoutumisemme lastemme hyvinvointiin ja turvallisuuteen.

”Pyydämme kaikkia liittymään tähän jaloon asiaan, jonka tavoitteena on hillitä tätä lastemme hyvinvointia uhkaavaa paheita”.

Sambiassa toimivan ZICTA:n tiedottaja sanoi:”Sambiassa olemme iloisia saadessamme tukea Internet Watch Foundationilta, jonka tehtävänä on lieventää lasten seksuaalisen hyväksikäytön vaikutuksia internetissä ja auttaa tekemään internetistä turvallisemman paikan lapsillemme ja aikuisillemme kaikkialla maailmassa.

”Vaikka internet tarjoaa lapsillemme mahdollisuuden löytää uusia ja kiinnostavia tiedonlähteitä, on ensiarvoisen tärkeää, että heitä suojellaan internetin käyttäjiltä, jotka haluavat käyttää heitä hyväkseen.

”IWF-portaali on siksi ollut ratkaisevan tärkeä, sillä se on tarjonnut Sambian kansalaisille foorumin, jonka kautta he voivat ilmoittaa lasten seksuaalista hyväksikäyttöä esittävistä kuvista ja videoista, kun he havaitsevat niitä internetissä.

”Ilmoittakaa kaikista lasten seksuaalisen hyväksikäytön tapauksista verkossa portaaliin toimia varten tai maksuttomiin numeroihin 116 tai 7070 Lifeline Childline ja ZICTA, jos haluatte lisätietoja.”

Susie Hargreaves OBE, Internet Watch Foundationin toimitusjohtaja ja UKSIC:n johtaja, sanoi, että kampanja on tärkeä askel kohti turvallisempaa internetiä.

Susie Hargreaves OBE, IWF:n toimitusjohtaja ja UKSIC:n johtaja:”Kehotamme ihmisiä toimimaan oikein ja tuomitsemaan lasten seksuaalista hyväksikäyttöä käsittelevän materiaalin aina, kun he näkevät sitä. Se ei ole koskaan hyväksyttävää, ja näissä kuvissa ja videoissa on todellisia lapsia, jotka kärsivät todellisesta hyväksikäytöstä.

”Ihmiset Sambiassa ja Ugandassa voivat auttaa tekemään todellista muutosta, ja he voivat auttaa tekemään internetistä turvallisemman paikan aikana, jolloin me kaikki olemme riippuvaisia verkkomaailmasta enemmän kuin koskaan ennen.”

Kampanjan seuraava vaihe on järjestää pyöreän pöydän keskustelu ja koulutustilaisuuksia lainvalvontaviranomaisille, syyttäjille ja muille asiaankuuluville kansallisille toimijoille molemmissa maissa.

Tämä auttaa lisäämään tietämystä lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä (verkossa ja offline) yhteistyössä ICMEC:n kanssa ja kehittää lasten neuvontapuhelinten henkilökunnan valmiuksia, jotta he voivat edistää ponnistelujaan lasten hyväksikäytön ehkäisemiseksi. Käyttäjät voivat myös tutustua portaaliin ja muihin välineisiin, joita on saatavilla ongelman ratkaisemiseksi yhteistyössä Child Helpline Internationalin kanssa.

IWF toimii Yhdistyneessä kuningaskunnassa, mutta se toimii kansainvälisesti kumppaniverkostonsa kautta ja ylläpitää yhtä maailman menestyneimmistä vihjelinjoista lasten seksuaalisen hyväksikäytön sisällön arvioinnissa ja poistamisessa.

IWF on kumppanina Yhdistyneen kuningaskunnan Safer Internet Centre -keskuksessa, joka tekee yhteistyötä Childnet Internationalin ja SWGfL: n kanssa edistääkseen lasten ja nuorten turvallista ja vastuullista teknologian käyttöä.

Lisätietoja IWF:n tärkeästä työstä lasten seksuaalisen hyväksikäytön kuvien poistamiseksi verkosta löytyy osoitteesta www.iwf.org.uk.