Twitch – opas vanhemmille ja huoltajille

Twitch on suoratoistopalvelu, joka on erittäin suosittu nuorten keskuudessa. Tässä blogissa yhteistyökumppanimme Childnetissä tarkastelevat, mitä Twitch on, ja tutkivat joitakin keskeisiä asioita, jotka vanhempien ja huoltajien on hyvä tiedostaa.

Mikä on Twitch?

Twitch on suoraa videostriimausta tarjoava alusta, jonka käyttäjien vähimmäisikä on 13. Se on saatavilla verkkosivustona tai sovelluksena. Livevideoissa voidaan esittää mitä tahansa toimintaa, mutta suuri osa Twitchin sisällöstä keskittyy kuitenkin pelaamiseen.

Nuoret ja aikuiset käyttävät Twitchiä usein katsellakseen tai luodakseen live-videoita ihmisistä. Näissä videoissa käyttäjät voivat pelata suosittuja videopelejä, kuten Robloxia tai Minecraftia, tai julkkikset ja vaikuttajat puhuvat faneilleen suorassa lähetyksessä.

Jos katsellaan pelivideoita, katsojat näkevät pelaajan näytön ja pelaajan itsensä. Katsojat voivat myös kuulla mahdolliset kommentit pelaamisen aikana.

Streamin sisällä katsojat voivat jättää kommentteja, joihin striimaajat voivat olla vuorovaikutuksessa tai vastata.

Miksi Twitch on niin suosittu?

Twitchillä on yli 9 miljoonaa päivittäin aktiivista käyttäjää. Se tarjoaa mahdollisuuden luoda yhteyksiä muihin jakamalla yhteisiä kiinnostuksen kohteita verkossa. Muiden seuraaminen voi tarjota nuorille uuden tavan nauttia suosikkipeleistään ja antaa heille mahdollisuuden oppia muiden taidoista tai arvostaa niitä. Se voi myös antaa heille mahdollisuuden esikatsella ja tutustua uusiin peleihin ennen niiden ostamista tai lataamista. Käyttäjät nauttivat myös siitä, että videot ovat live-videoita, joten niitä ei ole muokattu niin paljon kuin muuta sisältöä.

Kysyimme Childnetin digitaalisilta mestareilta, miksi he pitävät Twitchin käytöstä:

”Itse pidän siitä, että voi olla mukana siinä, mitä juuri nyt tapahtuu, ja siitä, että voi keskustella muiden striimiä katsovien ihmisten ja sisällöntuottajien kanssa. Pidän myös siitä, että vuorovaikutus ei rajoitu vain tilaamiseen, vaan voit tehdä paljon muutakin osoittaaksesi tukeasi, ja se on aidosti hauskempaa. Ainoa asia, josta en pidä Twitchissä, on se, että tietyt faniryhmät ovat aidosti epäystävällisiä ja suurin osa pääsee siitä pälkähästä, mutta uskon, että Twitch pyrkii parantamaan tätä.”

”Henkilökohtaisesti en oikeastaan katso pelaamista Twitchistä, mitä varten se on mielestäni tarkoitettu…”. Jotkut suosikkinäyttelijöistäni ja -vaikuttajistani ovat kuitenkin suorassa lähetyksessä siellä, koska se on yleensä paljon sujuvampaa kuin Instagramin, TikTokin tai Twitterin suoratoisto-ominaisuudet. Olen huomannut Twitchin olevan myös paljon vuorovaikutteisempi, siellä on ruudun tallennusominaisuuksia, joilla voit tallentaa osan striimistä, ja keskustelun voi myös pysäyttää, mikä on todella hyödyllistä.””

Viestintä Twitchissä:

Jokaisessa Twitchin suorassa lähetyksessä on julkinen live-chat. Nuorille ja aikuisille tarkoitetulla sivustolla on vaikea hallita täysin sellaisia keskusteluja, joita täällä käydään. On kuitenkin mahdollista asettaa suodattimia, jotka estävät osan sopimattomasta sisällöstä – esimerkiksi seksualisoidun sisällön, syrjinnän ja kirosanat. Tämä voidaan tehdä automod-toiminnon avulla.

Twitchissä on myös yksityisviesti- tai ”Whisper”-toiminto. Säätämällä lapsesi asetuksia voit varmistaa, että vain hänen lisäämänsä ystävät voivat lähettää hänelle kuiskauksen.

Twitchin sisältö:

Koska kaikki Twitchissä olevat videot ovat suorana lähetyksenä, lapsille sopimatonta sisältöä on vaikea suodattaa kokonaan. Osana Twitchin ohjeita striimaajien on tarkoitus merkitä kanavalleen, että siellä on kypsää sisältöä, jotta nuoret eivät altistuisi sille. Tämä on kuitenkin striimaajien itsensä varassa, eikä se siksi ole täydellinen tae.

Toinen huomioon otettava sisältötyyppi ovat itse pelit. Kaikilla peleillä on ikäluokitus, joka viittaa pelin sisältöön, ei sen pelaamiseen vaadittavaan taitotasoon. Jos lapsesi katselee vanhempaa peliä pelaavan pelaajan streamia, hän näkee kyseisen sisällön. Kannattaa laajentaa kaikki pelaamiseen liittyvät odotukset ja rajat, jotka sinulla on jo käytössäsi, myös Twitchiin.

Mitä nuorten mielestä vanhempien tulisi tietää Twitchistä?

Kysyimme Childnet Digital Championsilta, mitä vanhempien ja huoltajien tulisi heidän mielestään tietää Twitchistä:

”Mielestäni vanhempien pitäisi tietää, mihin Twitchiä käytetään ja mitä kaikkia sen ominaisuuksia. Kuten sanoin, se on vahvasti vuorovaikutteinen alusta ja siihen voi liittyä rahaa. Käyttäjät voivat tilata striimaajan; se ei ole kuin YouTube, vaan siihen todella liittyy rahan antaminen kyseisen luojan tukemiseen, ja uskon, että myös itselle on joitakin bonuksia.”. Rahaa voidaan käyttää hyvin nopeasti suurissa määrissä, ja sen automatisointi voi tarkoittaa sitä, että nuori tilaa 50 puntaa, ja sitten hänen vanhempansa on salaperäisiä 50 punnan summia, jotka lähtevät hänen tililtään joka viikko.”

”Jotain muuta vanhempien kannattaa miettiä on se, kenen kanssa heidän lapsensa voivat olla vuorovaikutuksessa Twitchissä. Suurin osa striimaajista on 17-40-vuotiaita, mutta se vaihtelee… Jonkun Fortnite-pelaamisen katsominen on yksi asia, mutta jos joku on jatkuvasti vuorovaikutuksessa striimaajan kanssa (etenkin pienemmillä tileillä), hän voi tulla heidän tuntemakseen ja jopa läheisekseen, joten on hyvä olla tarkkana, kenen kanssa hän on vuorovaikutuksessa.”

Jos lapsesi suoratoistaa:

Nuorten on oltava varovaisia, kun he suoratoistavat mitä tahansa. On tärkeää, että lapsesi ei anna mitään henkilökohtaisia tietoja ja harkitsee tarkkaan nettimaineensa. Koska Twitchiin jaetut videot lähetetään suorana lähetyksenä, striimaajat voivat helposti sanoa vahingossa jotain sellaista, mitä he eivät tarkoituksella haluaisi julkistaa. Kaikki Twitch-striimiä katsovat voivat tallentaa 30 sekunnin mittaisen videon käyttämällä klipsit-toimintoa. Tämä tarkoittaa, että suoraa sisältöä voidaan tallentaa, tallentaa ja jakaa tapahtuman jälkeen.

Mainonta ja menot:

Twitchin omistaa Amazon. Amazon Prime -tili antaa automaattisesti pääsyn Twitch Prime -jäsenyyteen, joka on maksullinen jäsenyys, joka tarjoaa etuja, kuten vapautta mainoksista, alennuksia peleistä ja ilmaista pelien sisäistä ”ryöstösaalista” tai esineitä. Myös muiden tuotteiden mainokset ovat yleisiä Twitchissä.

Twitchillä on oma valuutta nimeltä Bits. Käyttäjät voivat ostaa bittejä oikealla rahalla ja käyttää niitä ”hurraamalla” tai antamalla juomarahaa striimaajille arvostamalla heidän sisältöään. Käyttäjiä kannustetaan lahjoittamaan Bittejä, koska tietyn summan käyttäminen vapauttaa erittäin suosittuja hymiöitä. Hymiöt ovat kuin hymiöitä, ja niitä voi käyttää koko alustalla.

Turvallisuus:

Twitch pyytää, että alle 18-vuotiailla on vanhemman tai huoltajan lupa, joka hyväksyy käyttöehdot.

Jos olet tyytymätön muiden käyttäjien käytökseen, voit kieltää heidät kanavaltasi tai live-chatista ja estää ihmiset kokonaan. Jos olet huolissasi lapsesi ja jonkun sellaisen henkilön välisestä viestinnästä, jota hän ei ole koskaan tavannut ja jonka hän tuntee vain verkossa, sinun on ilmoitettava asiasta CEOP:lle.

Tärkeintä on pitää yllä rehellistä ja avointa viestintää ja kertoa lapsellesi, että hän voi kääntyä puoleesi, jos jokin asia huolestuttaa tai järkyttää häntä verkossa. Osallistumalla ja olemalla kiinnostunut lapsesi elämästä verkossa voit auttaa häntä nauttimaan verkkoympäristöstä turvallisesti. Childnet-sivustolla on