”Tämä ei ole opetussuunnitelma, vaan joukko taitoja.” – ProjectEVOLVE-hankkeen tarkastelu lähemmin

Yhteistyökumppanimme South West Grid for Learning (SWGfL), voittoa tavoittelematon hyväntekeväisyysjärjestö, lanseerasi viime syksynä ilmaisen digitaalisen työkalupaketin ProjectEVOLVE osana Yhdistyneen kuningaskunnan Safer Internet Centre -hanketta. ProjectEVOLVEn tavoitteena on antaa ammattilaisille mahdollisuus tuoda verkkokehitykseen ja hyvinvointiin liittyviä keskeisiä aiheita luokkahuoneeseen.

Käynnistämisen jälkeen yli 3000 organisaatiota on rekisteröitynyt työkalupakettiin, ja yli 11 500 käyttäjää on käyttänyt satoja ilmaisia resursseja opettamaan tärkeitä vaiheita nuorten matkalla teknologian pariin.

Ken Corish (SWGfL:n verkkoturvallisuusjohtaja ja ProjectEVOLVE-ohjelman vetäjä) kertoo, mikä ProjectEVOLVE on, miten se tukee ammattilaisia, millaisia vaikutuksia sillä on ja millaisia jännittäviä uusia ominaisuuksia on tulossa.

ProjectEVOLVE on maksuton verkkoresurssi kaikille lasten ja nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille. Jos heidän tehtävänään on kouluttaa, ohjata ja tukea oppilaita heidän käyttäessään teknologiaa verkkoelämässään, ProjectEVOLVE on heidän tukenaan matkan varrella.

ProjectEVOLVE tarjoaa valikoiman resursseja, jotka ovat käytännönläheisiä ja moralisoimattomia[BC1] . Niiden tarkoituksena on tarjota oikeat ympäristöt keskustelulle, tarjota lapsille ja nuorille tietoa ja faktoja sekä tietoa, joka auttaa heitä muodostamaan omia mielipiteitään tärkeistä aiheista. Itse asiassa siinä on yli 600 erillistä resurssia, jotka kattavat ikäryhmät hyvin pienistä lapsista, jotka luovat joitakin perustavanlaatuisia rakennuspalikoita verkkokehityksen ympärille, aina 18-vuotiaisiin asti.

Halusimme antaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden nähdä verkkoturvallisuuteen ja kehitykseen liittyviä yleisiä viestejä pidemmälle ja kehittyneempään suuntaan. Halusimme tarjota matkan, opettavaisen matkan, joka kasvaa yksilöllisten kehitysvaiheiden mukaan. Konteksti, ikä ja kehitysvaihe ovat todella tärkeitä tekijöitä, kun puhutaan näistä keskeisistä aiheista.

”Tämä ei ole opetussuunnitelma, vaan joukko valmiuksia.” – Miten ProjectEVOLVE toimii

ProjectEVOLVEn avulla pyrimme ohjaamaan kaikkia työkalupakkia käyttäviä henkilöitä varmistamaan, että he työskentelevät oikeilla resursseilla niiden lasten kanssa, joiden kanssa he työskentelevät.

Sisältömme perustuu kehykseen, jota työstimme UK Council for Internet Safety -järjestön kanssa vuonna 2017. Kehyksen nimi on Education for a Connected World. Kyseessä ei ole opetussuunnitelma, vaan joukko taitoja. Se on joukko tuloksia ja painopisteitä, joihin voi olettaa viitattavan, kun puhutaan eri-ikäisille lapsille. Purimme koko verkkomaailman ja kartoitimme sen uudelleen eri ikäryhmiin ja kahdeksaan osa-alueeseen, jotka kattavat kaikki nuorten verkkoelämän osa-alueet.

Näissä osa-alueissa ei keskitytä pelkästään turvallisuuteen. Niissä tarkastellaan ihmissuhteita, minäkuvaa ja identiteettiä. Niissä tarkastellaan klassista kiusaamista, mutta niissä keskitytään myös yksityisyyteen ja turvallisuuteen, tekijänoikeuksiin ja omistajuuteen sekä verkkotietojen hallintaan. Niiden oli oltava hyvin tarkkaan rajattuja ja yksityiskohtaisia, koska ne ovat niin tärkeä osa aikuistumista.

Olemme pyrkineet laatimaan resurssit niin, että ne tarjoavat mahdollisuuksia vuoropuheluun. Ne eivät ole saarnaavia, holhoavia tai moralisoivia. Pyrimme tekemään niistä käytännönläheisiä ja erityisesti ikäryhmälle sopivia, mutta myös haastamaan nykyisiä uskomuksia. Tarjoamme kasvattajille joukon tuloksia ja kysymyksiä, joiden avulla he voivat aloittaa mielekkään vuoropuhelun oppilaidensa kanssa. Mielekkään vuoropuhelun aloittaminen lapsille, joiden kanssa työskentelet, on kaikkien resurssien ytimessä. Sen lisäksi on myös ymmärrettävä, missä he ovat näiden tärkeiden aiheiden kanssa tai missä heidän väärinkäsityksensä ovat. Se tuo myös esiin, missä heidän tietämyksensä on puutteellista ja kuinka varmoja he ovat tiedoistaan. Se on elintärkeää.

ProjectEVOLVE-hankkeen tulevaisuus

Kehitämme parhaillaan innovatiivisia mekanismeja tietämyskarttojen sisällyttämiseksi työkalupakkiin. Tästä tulee kriittinen osa, ja se on aina ollut ProjectEVOLVEn ydin. Tähän mennessä olemme kehittäneet sisältöä ja resursseja.

Halusimme ymmärtää, millainen on lasten tietämys jostakin käsitteestä, ennen kuin opettaja valitsee siihen sopivan resurssin. Tämä auttaisi vähentämään heidän työtaakkaansa ProjectEVOLVEn valtavan sisältömäärän selaamisessa. Se myös varmistaa, että valittu resurssi on sopiva heidän edessään istuvalle lapsiryhmälle.

Haluamme päästä vaiheeseen, jossa joku ymmärtää käsitteen varmasti. Hän sanoo: ”Tiedän, miten tämä tehdään. Minun ei tarvitse miettiä sitä liikaa, vaan voin itse asiassa soveltaa sitä muihin tilanteisiin.” Se sopii hyvin verkkokehitykseen. Sinun on käytettävä sitä, mitä jo tiedät, ja sovellettava sitä moniin erilaisiin tilanteisiin, olivatpa ne sitten teknisiä tai sosiaalisia.

Tätä varten kehitimme konseptisarjakuvageneraattorin. Käsitekarttoja käytetään usein muilla opetussuunnitelman aloilla analysoimaan, miten oppilaat tarkastelevat keskeistä lähtökohtaa, ja ne ovat yleensä painettuja kaavioita. En kuitenkaan ole tainnut nähdä käsitekuvageneraattoria aiemmin, ja tämä saattaa hyvinkin olla ensimmäinen. Tämän käsitegeneraattorin avulla voimme paitsi poimia tietokannasta kysymyksiä ja esittää ne mielekkäällä tavalla lapsille ja vanhemmille oppilaille, myös vähentää tiedostamatonta ennakkoluuloa, koska voimme päättää, mitkä avatarit esiintyvät eri järjestyksessä. Joten joka kerta, kun katsot kysymystä, se näyttää erilaiselta.

Nämä asiat asetetaan lasten eteen, ja he kirjaavat vastauksensa. He voivat tehdä sen verkossa tai suorassa lähetyksessä luokkahuoneessa. Kaikki heidän vastauksensa tallennetaan tietokantaan, joka auttaa opettajaa priorisoimaan, mitä nämä lapset tarvitsevat. Se näyttää, mikä on turvallista, missä heillä on virheellisiä käsityksiä, missä heidän tiedoissaan on aukkoja ja missä on täydellisiä väärinkäsityksiä. Tämä sitten ohjaa opettajia valitsemaan oikeat ProjectEVOLVE-elementit.

Osallistuminen ja rekisteröityminen

ProjectEVOLVE-hankkeen kaikkien hyötyjen hyödyntäminen ei voisi olla yksinkertaisempaa. Rekisteröityminen on ilmaista, ja tarvitset vain yksinkertaiset kirjautumistiedot! ProjectEVOLVE löytyy osoitteesta projectevolve.co.uk.

Rekisteröidy jo tänään ja saat käyttöösi satoja ilmaisia resursseja, jotka ovat tukenasi.