SWGfL ja Internet Matters lanseeraavat osallistavan digitaalisen turvallisuuden keskuksen.

Yhteistyökumppanimme SWGfL on aiemmin tänä vuonna käynnistänyt Internet Mattersin kanssa uuden osallistavan digitaalisen turvallisuuden keskuksen. Tämä uusi resurssi antaa ammattilaisille, vanhemmille ja huoltajille, jotka tukevat haavoittuvassa asemassa olevia lapsia, mahdollisuuden käydä mielekkäitä keskusteluja verkkoelämästä.

Keskus on ensimmäinen laatuaan, ja se sisältää myös räätälöidyn version ”So You Got Naked Online…” -resurssista, jolla tuetaan erityistä tukea tarvitsevia lapsia, sekä verkkofoorumin ammattilaisille. Foorumilla he voivat jakaa tilanteensa ja saada palautetta ja kommentteja kollegoiltaan. Keskus sisältää myös kohdennettuja resursseja ja ohjeita, jotka on suunniteltu erityisesti aikuisille, jotka tukevat erityistä tukea tarvitsevia lapsia, vähemmistöryhmiin kuuluvia lapsia tai niitä, joilla on kokemusta huostaanotosta.

Keskuksen käynnisti turvapalveluista vastaava ministeri Victoria Atkins, MP, ja se on tulevaisuudessa tärkeä väline, jonka avulla verkkoturvallisuus voidaan pitää ensisijaisena tavoitteena.

Miksi käyttää osallistavaa digitaalisen turvallisuuden keskusta?

Lukituksen vaikutukset ovat osoittaneet, että sellaisten resurssien kysyntä, jotka tukevat vanhempia ja ammattilaisia, jotka työskentelevät haavoittuvassa asemassa olevien lasten kanssa, on kasvanut huomattavasti. Myös näitä henkilöitä tukevien neuvontapuhelinpalvelujemme kysyntä on kasvanut.

Yhdistyneen kuningaskunnan Safer Internet Centre -neuvontapuhelimeen tulevista puheluista merkittävä osa liittyy seksitapahtumiin, jotka ovat tulleet kehitysvammaisten lasten parissa työskenteleviltä henkilöiltä. Tämänkaltaisten raporttien vuoksi luotiin räätälöity versio kirjasta ”So you got Naked Online”. Tavoitteena on tarjota helposti saatavilla olevaa tietoa, jonka avulla voidaan tukea erityisen haavoittuvia nuoria, jotka ovat jakaneet intiimejä kuvia ja jotka eivät tiedä, mitä tehdä.

Koskaan ei ole ollut tärkeämpää aikaa tarjota haavoittuvassa asemassa olevia nuoria ympäröiville ammattilaisille näyttöön perustuvia, käyttökelpoisia neuvoja ja näkemyksiä, jotka voivat tukea heitä tulevaisuudessa.

Internet Mattersin raportissa** paljastui, että on mahdollista ennustaa riskit, joita eri haavoittuvassa asemassa olevat lapsiryhmät voivat kohdata verkossa. Tällaisia ovat muun muassa paine intiimien kuvien lähettämiseen, suurempi kokemus verkkokiusaamisesta ja verkkohuijauksista sekä toistuva altistuminen sisällölle, jossa mainostetaan itsensä vahingoittamista, anoreksiaa ja itsemurhaa.

Yli kahden miljoonan lapsen katsotaan olevan Englannissa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa, mukaan lukien fyysisesti tai mielenterveydellisesti heikossa asemassa olevat lapset. Internet Mattersin julkaisun ”Vulnerable Children in a Digital World” (Haavoittuvat lapset digitaalisessa maailmassa) mukaan nämä lapset ovat vaarassa ”kadota digitaaliseen tilaan”, jos heille ei anneta oikeanlaista tukea.

Yhdistyneen kuningaskunnan Safer Internet -keskuksen johtaja David Wright sanoi: ”Internet on muuttanut nuorten tapaa oppia, seurustella ja kommunikoida, mutta valitettavasti se tuo mukanaan myös uusia vaaroja, kuten verkkokokeiluja, verkkokiusaamista ja vertaispaineita. Nämä riskit ovat entistäkin yleisempiä haavoittuvassa asemassa oleville lapsille.

”Tiedämme, että offline-haavoittuvuuden avulla voimme ennustaa lasten kohtaamia nettiriskejä. Ennustaminen mahdollistaa puuttumisen ja ennaltaehkäisyn, mutta vain, jos vastuullisilla aikuisilla on tähän tarvittavat välineet.

”Siksi olemme tehneet yhteistyötä Internet Mattersin kanssa. Halusimme luoda kaikkien aikojen ensimmäisen verkkokeskittymän, joka tarjoaa aikuisille digikasvatustaitoja, joiden avulla he voivat puuttua tilanteeseen ja estää riskien muuttumisen haitallisiksi haavoittuvassa asemassa oleville lapsille.”

Keskukseen voi tutustua täällä: https://www.internetmatters.org/inclusive-digital-safety/