Safer Internet Day 2021 – neljä kuukautta myöhemmin

Susie Hargreaves OBE, Internet Watch -säätiön toimitusjohtaja ja Yhdistyneen kuningaskunnan Safer Internet -keskuksen johtaja, muistelee Safer Internet -päivän vaikutusta ja odottaa turvallisempaa internetiä vuonna 2022.

Kun katson taaksepäin viimeisiä neljää kuukautta, olen hämmästynyt siitä, miten paljon on tapahtunut ja miten paljon on tällä hetkellä muuttumassa. Helmikuuhun 2022 mennessä verkkoturvallisuuden maisema voi näyttää hyvin erilaiselta.

Kun järjestämme seuraavan Safer Internet Dayn (SID), kansanedustajilla on ollut tilaisuus perehtyä Internetin turvallisuutta koskeviin mahdollisiin uusiin sääntöihin, jotka on hahmoteltu verkkoturvallisuuslakiluonnoksessa.

Itse asiassa meillä kaikilla on ollut aikaa sulatella ja antaa palautetta joistakin ehdotuksista, jotka voivat vaikuttaa merkittävästi tapaan, jolla me kaikki olemme tekemisissä verkossa, jos saamme tämän tilaisuuden hyödynnettyä.

Yhä useammat lapset ovat myös saaneet äänensä kuuluviin, ja heidän huolenaiheensa, pelkonsa ja toiveensa ovat entistä vahvempi osa keskustelua, joka muokkaa käsitystämme internetistä.

Hallitus sitoutui kolmannen kerran verkkoturvallisuuteen toukokuussa pidetyssä kuningattaren puheessa, ja sen jälkeen se julkaisi nopeasti verkkoturvallisuutta koskevan lakiesityksen, joka on tarkoitus käsitellä lainsäädäntötyötä edeltävässä tarkastelussa. Osana vastaustamme olemme kehottaneet hallitusta pitämään kiinni verkkoturvallisuutta koskevista lupauksistaan ja korvaamaan Yhdistyneen kuningaskunnan Safer Internet Centre -hankkeen rahoituksen, jonka se menettää, kun EU:n rahoitus päättyy joulukuussa.

Toivon kuitenkin, että yksi asia ei muutu, nimittäin itse Safer Internet Day -päivään sitoutuminen.

Tänä vuonna SID 2021 tavoitti enemmän ihmisiä kuin koskaan aiemmin, ja se rikkoi Guinnessin ennätyksen, joka kertoo, kuinka paljon lupauksia on saatu internetin turvallisuuskampanjaa varten 24 tunnin aikana. Teimme myös yhteistyötä nuorten kanssa kehittääksemme Safer Internet Day 2021 -päivää varten nuorten peruskirjan siitä, miten hallitus ja verkossa toimivat sidosryhmät voivat auttaa luomaan luotettavamman internetin.

En voi liikaa korostaa tämän päivän merkitystä; sen myönteistä vaikutusta lasten voimaannuttamiseen, luottamuksen ja tuen antamiseen, sen kykyä tavoittaa vanhoja ja nuoria yleisöjä ja sen asemaa keskipisteenä, jossa poliitikot, lapset, hyväntekeväisyysjärjestöt, opettajat ja muut ammattilaiset kokoontuvat yhteen hyvän asian puolesta.

En usko, että koronaviruspandemian jälkeen riippuvuutemme internetistä vähenee. Päinvastoin. Ennen SID 2021 -juhlaa tehty tutkimus osoitti, että 77 prosenttia nuorista sanoi, että verkossa oleminen on tärkeämpi osa heidän elämäänsä kuin koskaan ennen.

Internet on auttanut meitä ja lapsiamme työskentelemään, oppimaan, leikkimään ja seurustelemaan. Se on myös enemmän kuin koskaan etulinja, jossa monet taistelut käydään ja jossa rikolliset voivat kukoistaa, jos niitä ei valvota.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen on puututtava asiaan ja tuettava Yhdistyneen kuningaskunnan Internetin käyttöturvallisuuden parantamiskeskusta sitoutumalla rahoittamaan sen työtä pitkällä aikavälillä.

On aivan selvää, että ilman tätä rahoitusta lapset voivat joutua alttiimmiksi verkossa tapahtuvalle hyväksikäytölle, seksuaaliselle hyväksikäytölle ja kiusaamiselle – kaikki ne asiat, joiden estämiseksi ja poistamiseksi Yhdistyneen kuningaskunnan turvakeskus tekee kovasti töitä.

Jos haluamme todella tehdä Yhdistyneestä kuningaskunnasta maailman turvallisimman paikan olla verkossa, meidän on varmistettava tämä rahoitus. Nyt ei ole oikea aika kääntää katseemme pois pallolta.

Myöskään SID:n vaikutusta ei voida jättää huomiotta. Vuonna 2021 51 prosenttia 8-17-vuotiaista brittiläisistä lapsista kuuli Safer Internet Day -päivästä, ja sen seurauksena:

  • 82 % sanoi tuntevansa olonsa varmemmaksi siitä, mitä tehdä, jos jokin asia huolestuttaa heitä verkossa;
  • 63 % oli keskustellut vanhemman tai huoltajan kanssa verkkoturvallisuudesta;
  • 26 prosenttia kertoi puhuneensa jonkun kanssa jostakin heitä huolestuttavasta asiasta verkossa.

Vastaavasti 38 prosenttia brittiläisistä vanhemmista ja huoltajista kuuli tästä päivästä ja sen seurauksena:

  • 70 prosenttia puhui lapsensa kanssa internetin turvallisesta käytöstä;
  • 70 prosenttia tunsi olevansa varmempia siitä, mitä tehdä, jos heidän lapsensa tulisi heidän luokseen ongelman kanssa verkossa.

Vaikka jotkin asiat ovat muuttuneet ja tulevat muuttumaan merkittävästi verkkomaailmassa, jotkin asiat ovat valitettavasti pysyneet ennallaan.

Internetissä lapsiin kohdistuva rikollinen uhka on edelleen vakava. Kansallinen rikostorjuntavirasto arvioi tänä vuonna, että Yhdistyneessä kuningaskunnassa on huikeat 850 000 ihmistä, jotka voivat aiheuttaa seksuaalisen riskin lapsille.

Olemme myös havainneet hätkähdyttävän 117 prosentin kasvun itse tuotetussa lasten seksuaalista hyväksikäyttöä koskevassa materiaalissa vuoden 2021 ensimmäisinä kuukausina, kun lapsia on valmennettu, pakotettu, kiusattu tai huijattu käyttämään itseään hyväksi kameran edessä salakavalien seksuaalisten saalistajien hyväksi.

Minulle on selvää, että SID:n mahdollistama mahdollisuus saada laadukasta koulutusta, intuitiivisia resursseja ja vahvaa tukea on keskeistä, jotta voimme kääntää kurssin näitä Internet-petoja vastaan ja pitää lapsemme turvassa verkossa.

Kun katson taaksepäin SID:n vaikutusta, olen suunnattoman ylpeä siitä, että lapset ovat nyt turvallisempia ja että heille on annettu välineet, joita he tarvitsevat menestyäkseen verkossa ja osoittaakseen hyväksikäyttöä kaikkialla, missä sitä esiintyy.

Kun odotan seuraavaa, vuonna 2022 järjestettävää tapahtumaa, tiedän, ettemme saa pysähtyä nyt. Kaikkien, mutta ennen kaikkea lastemme vuoksi.

Yhdistyneen kuningaskunnan Safer Internet Centre on kolmen johtavan verkkoturvallisuusjärjestön kumppanuus: Childnet Internationalin, Internet Watch Foundationin ja South West Grid for Learningin, joilla on yhteinen tavoite .

tehtävä tehdä Yhdistyneestä kuningaskunnasta maailman turvallisin paikka käyttää internetiä. Yhdistyneen kuningaskunnan Safer Internet Centre koordinoi vuosittain Safer Internet Day -päivää ja tavoittaa miljoonia nuoria, vanhempia, huoltajia ja opettajia eri puolilla Yhdistynyttä kuningaskuntaa antaen heille tärkeää tietoa ja tukea, jota he tarvitsevat pitääkseen nuoret turvassa verkossa.

Yhdistyneen kuningaskunnan Safer Internet Centre menettää 50 prosenttia rahoituksestaan, eikä se saa enää 1. tammikuuta 2022 jälkeen rahoitusta valtion lähteistä, kun sen EU:n tukirahoitus päättyy. Viime vuosikymmenen aikana EU:n rahoituksen varmistaminen on mahdollistanut sen, että keskus on saanut teknologiateollisuudelta 10 miljoonaa puntaa lisää lasten turvallisuutta koskevien aloitteiden rahoittamiseen. Ilman jonkinlaista valtion rahoitusta useat keskeiset verkkoturvallisuusaloitteet, kuten Safer Internet Day, ovat vaarassa. Yhdistyneen kuningaskunnan Safer Internet -keskus saa tällä hetkellä 1,3 miljoonaa puntaa Euroopan unionilta, jotta se voi tarjota verkkoturvallisuutta koskevia neuvontapuhelimia, vihjelinjoja ja opetusmateriaaleja, joita ladataan miljoonia kertoja vuodessa. Tämä rahoitus maksaa vain 10 penniä alle 15-vuotiasta lasta kohti Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Vaikka tällä on valtava vaikutus lasten elämään, emme ole vielä saaneet rahoitusta hallitukselta. On aika, että se kunnioittaa sitoumustaan lasten verkkoturvallisuuteen Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja täyttää tämä olennainen aukko.