Rasismista ilmoittaminen verkossa

Sunnuntaina 11. heinäkuuta pelatun Euro 2020 -finaalin jälkeen internetissä nähtiin valtava määrä tukea ja juhlia pelaajia, jotka tekivät erittäin kovasti töitä päästäkseen suuren turnauksen finaaliin. Valitettavasti verkossa ja sen ulkopuolella jaettiin kuitenkin myös paljon negatiivisia ja vihan täyttämiä viestejä, jotka oli suunnattu mustia pelaajia kohtaan. Englannin pelaajiin kohdistuneet rasistiset loukkaukset sosiaalisessa mediassa ovat täysin kauhistuttavia ja täysin tuomittavia.

Tehtävämme on tehdä internetistä turvallinen ja hieno paikka kaikille, ja sosiaalisessa mediassa esitetty käyttäytyminen on jotain, johon on saatava muutos. Tiedämme, että sosiaalisen median alustojen on työskenneltävä kovemmin rasismin leviämisen estämiseksi verkossa, ja on tehtävä enemmän, jotta näitä vastenmielisiä näkemyksiä jakavat henkilöt saadaan vastuuseen.

Yksi Safer Internet Day -tapahtuman yhteydessä työskentelevien nuorten keskeisistä vaatimuksista oli:

”Suojellaan yhtäläisiä oikeuksia ja mahdollisuuksia verkossa ja sen ulkopuolella: Kaikkien pitäisi tuntea olevansa tervetulleita, että heitä juhlitaan, että he ovat oikeudenmukaisesti edustettuina ja että heillä on turvallinen tila olla oma itsensä verkossa. Viimeisen kuukauden aikana neljä kymmenestä brittinuoresta on nähnyt, että verkossa on kiusattu tai hyökätty jonkun kimppuun tämän seksuaalisuuden, rodun, uskonnon, vammaisuuden tai sukupuoli-identiteetin vuoksi. Kyse ei kuitenkaan ole vain verkkokysymyksestä. Hallituksen olisi varmistettava, että kaikilla lapsilla on yhtäläiset oikeudet verkossa ja sen ulkopuolella.”

Toivomme, että hallituksen verkkohäirintälailla on merkittävä rooli rasistisen verkkokäyttäytymisen torjunnassa. Näemme kuitenkin myös, että tätä askelta on täydennettävä yhtä merkittävillä toimilla; on varmistettava, että käyttäjillä on tiedot ja taidot käyttää näitä palveluja turvallisesti, että heillä on selkeä käsitys siitä, mikä on hyväksyttävää ja mikä ei ole hyväksyttävää näissä palveluissa, että he tietävät, mitä tehdä ilmoittaakseen verkkovihasta, kun he näkevät sitä, ja että he voivat hakea tukea ja että heillä on selkeä käsitys ja odotukset näistä prosesseista. Haluamme varmistaa, että koulutus ei jää jälkijättöiseksi tällä alalla tai koko verkkoturvallisuuden alalla.

Mitä voit tehdä, jos näet rasismia verkossa?

Internetin käyttäjinä meillä kaikilla on oma osuutemme ilmoittaa epäsopivasta tai haitallisesta käytöksestä verkossa, myös rasistisista kommenteista tai tileistä. 80 prosenttia teini-ikäisistä on nähnyt viimeisen vuoden aikana tiettyä ryhmää vastaan suunnattua vihaa verkossa, joten on tärkeää, että me kaikki tiedämme, miten asiasta voi ilmoittaa, ja pystymme auttamaan nuoria siinä. Jokaisella alustalla on oma mekanisminsa, mutta suurin osa sosiaalisen median rasistisesta sisällöstä voidaan ilmoittaa vihapuheena. Lue lisää siitä, miten raportoida, alta:

Ilmoita haitallisesta sisällöstä -alusta

Report Harmful Content (Ilmoita haitallisesta sisällöstä) on kansallinen ilmoituskeskus, joka on suunniteltu auttamaan kaikkia ilmoittamaan haitallisesta sisällöstä verkossa. Se antaa kaikille, jotka ovat törmänneet haitalliseen sisältöön verkossa, mahdollisuuden ilmoittaa siitä tarjoamalla ajantasaista tietoa yhteisön normeista ja suoria linkkejä oikeisiin raportointimahdollisuuksiin useilla eri alustoilla.

He voivat tarkastella asiaa tarkemmin ja antaa neuvoja seuraavista vaiheista. Katso Report Harmful Contentin ohjeet viharikoksista ilmoittamisesta verkossa.

Rasismista ilmoittaminen Twitterissä:

Jos haluat ilmoittaa Twitterissä rasistisesta twiitistä tai vastauksesta, sinun on napsautettava kolmea pistettä viestin oikealla puolella. Täältä voit valita raportin syyn, kuten ”se on loukkaava tai haitallinen”, ja valita vaihtoehdon ”se kohdistaa vihaa suojattua ryhmää vastaan”.

Rasismista ilmoittaminen Facebookissa:

Paras tapa ilmoittaa loukkaavasta sisällöstä tai roskapostista Facebookissa on käyttää itse sisällön lähellä olevaa Ilmoita-linkkiä. Tämän pitäisi näyttää kolmelta pisteeltä sen kommentin tai viestin oikealla puolella, josta haluat raportoida, ja sieltä voit valita ”Etsi tukea tai raportoi viesti” ja valita ”vihapuhe”.

Rasismista ilmoittaminen Instagramissa

Jos haluat ilmoittaa kommentista Instagramissa, paina ja pidä kommenttia, josta haluat ilmoittaa, ja liu’uta tätä vasemmalle. Kun olet tehnyt tämän, näkyviin pitäisi ilmestyä huutomerkillä varustettu puhekupla, josta voit valita ”raportoi tämä kommentti” ja valita raportoinnin syyn.

Voit raportoida tarinan tai viestin Instagramissa napsauttamalla kolmea valkoista pistettä oikeassa yläkulmassa, kun katsot tarinaa, siellä on vaihtoehto ”raportoi”. Raportointivaihtoehtoihin kuuluu ’vihapuhe tai symbolit’.

Rasismista ilmoittaminen TikTokissa

Jos haluat raportoida videon tai kommentin TikTokissa, paina ensin sormiasi pitkään sisällön päällä, josta haluat raportoida, tästä pitäisi löytyä raportointivaihtoehto, jossa on esimerkiksi syyt ”vihapuhe” tai ”häirintä ja kiusaaminen”.

Jos sinusta tuntuu, että raporttiasi ei ole käsitelty.

Jos olet ilmoittanut rasismista sosiaalisen median alustalle, mutta sinusta tuntuu, että mitään toimia ei ole toteutettu, voit tehdä lisäilmoituksen osoitteessa Ilmoita haitallisesta sisällöstä.

Tukipaikat tai resurssit

Yhdistyneessä kuningaskunnassa on useita hienoja hyväntekeväisyysjärjestöjä ja aloitteita, jotka tekevät työtä verkkovihan ympärillä. Lue lisää näistä täältä:

Kick It Out – Kick It Out on englantilaisen jalkapallon tasa-arvo- ja osallisuusjärjestö. Se työskentelee jalkapallo-, koulutus- ja yhteisöaloilla haastaakseen syrjinnän, kannustaakseen osallistavia käytäntöjä ja kampanjoidakseen myönteisen muutoksen puolesta.

Glitch – brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö, joka haluaa tehdä internetistä turvallisemman paikan kaikille. Kampanjoiden, edunvalvonnan ja vaikuttavien koulutusohjelmien avulla sen tavoitteena on muuttaa netin väärinkäytöksiin liittyvää tarinaa.

Show Racism the Red Card – Ison-Britannian suurin rasisminvastainen hyväntekeväisyysjärjestö, joka järjestää koulutustyöpajoja nuorille ja aikuisille kouluissa, työpaikoilla ja jalkapallostadioneilla järjestettävissä tapahtumissa.

The Anti-Bullying Alliance – ainutlaatuinen järjestöjen ja yksilöiden yhteenliittymä, joka tekee yhteistyötä saavuttaakseen visionsa: lopettaa kiusaaminen ja luoda turvallisempi ympäristö, jossa lapset ja nuoret voivat elää, kasvaa, leikkiä ja oppia.

Stop Hate UK – pyrkii torjumaan kaikenlaista viharikollisuutta ja syrjintää, joka perustuu yksilön identiteettiin. Stop Hate UK tarjoaa riippumatonta, luottamuksellista ja helposti saatavilla olevaa raportointia ja tukea uhreille, todistajille ja kolmansille osapuolille.

Premier League Charitable Fund – luo ja tukee toimintaa, joka innostaa nuoria saavuttamaan potentiaalinsa ja vaikuttamaan myönteisesti yhteisöihinsä. Tähän työhön kuuluu jalkapallossa esiintyvää rasismia käsitteleviä resursseja, erityisesti pelaajavideoita.

Talk it over – Tutkimuslähtöinen resurssi, joka on suunniteltu tukemaan opettajia empaattisten, rehellisten ja näyttöön perustuvien keskustelujen käymisessä verkossa esiintyvästä vihasta ja sen torjunnasta yläkouluikäisten oppilaiden kanssa.

Tämä artikkeli julkaistiin alun perin Childnet.com-sivustolla.