PlayStation 5 – Lapsilukko ja suojausasetukset

Marraskuussa PlayStation julkaisi uusimman konsolinsa, PlayStation 5:n. Tässä blogissa tarkastellaan joitakin käytettävissä olevia ominaisuuksia, kuten lapsilukkojen valvontaa ja tiettyjä rajoituksia, joilla voit pitää pienet lapset turvassa pelaamisen aikana.

.

PlayStation 5 – Johtotilin määrittäminen

PlayStation sisältää erilaisia asetuksia, jotka auttavat pitämään perheesi turvassa pelaamisen aikana, mukaan lukien tapoja, joilla voit pitää turvallisuusasetukset hallinnassasi siitä hetkestä alkaen, kun painat käynnistysnäppäintä.

Jos olet vanhempi tai huoltaja, haluat ehkä antaa itsellesi määräysvallan siitä, mitä uudella konsolillasi sallitaan. Jos määrittelet itsesi päätilin haltijaksi, voit luoda lapsitilejä muulle perheelle, joita sinä, perhepäällikkö, sitten hallinnoit. Näin voit myös ottaa käyttöön vaihtoehtoja, kuten:

  • Ruutuaikojen rajoittaminen
  • Ostosten ja käyttörajoitusten valvominen
  • Puhe-chatin ja tekstiviestien poistaminen käytöstä
  • Tiettyjen medioiden käytön rajoittaminen ja sisällön estäminen.

Luodaksesi johtotilin perhemanagerina sinun on kirjauduttava Playstation Networkiin. Sen perustaminen on ilmaista, eikä sinun tarvitse antaa mitään maksutietoja, jos et halua.

Voit luoda uuden tilin antamalla joitakin perustietoja, kuten nimesi, syntymäaikasi, osoitteesi ja valitsemasi salasanan. Lisätietoa salasanan hallinnasta löydät täältä.

Huomaa: Jos sinulla oli PS4, voit käyttää aiempia kirjautumisia tilillesi. Tämä siirtyy PS5:een

PlayStation 5 – Lapsitilien luominen

Jos sinut on määritetty perheen hallinnoijaksi, voit luoda yksilöllisiä tilejä muille perheenjäsenille. Tätä varten sinun on kirjauduttava Playstation Network -tilillesi verkossa. Voit tehdä tämän kannettavalla tietokoneella, puhelimella tai tabletilla.

Kun olet kirjautunut sisään, siirry tilinhallintaan ja sitten perheenhallintaan. Sieltä voit valita Lisää perheenjäsen ja sinulla on mahdollisuus lisätä lapsi. Kun syötät perheenjäsenen nimen ja syntymäajan, hänelle luodaan uusi tili.

Huomaa: Voit lisätä myös aikuisen perheenjäsenen, mutta tämä edellyttää sen sijaan hänen sähköpostiosoitteensa lisäämistä.

Playstation 5 – Lapsilukko

Jos avaat tilisi ja menet Perheenhallintaan, voit valita, mitä lapsitiliä haluat muokata. Jokaisella lapsitilillä voi olla omat määrittelyt, joten voit asettaa tiettyjä rajoituksia iän, kypsyyden jne. mukaan.

Saat luettelon muokattavista vaihtoehdoista. Tämä on täysin sinun päätettävissäsi, ja se otetaan automaattisesti käyttöön, kun se on asetettu. Vaihtoehtoja ovat mm:

  • Leikkiaikarajoitusten asettaminen
  • Kulutusrajoitusten asettaminen
  • ikäluokituksen asettaminen medialle
  • verkkoviestinnän poistaminen käytöstä
  • Pelien ja muiden pelaajien kanssa käytävän viestinnän käyttöoikeuksien asettaminen.
  • Internetin selaamisen ja VR:n poistaminen käytöstä

Sinulla on myös mahdollisuus asettaa ennalta määritettyjä rajoituksia ikäryhmän perusteella. Näitä ovat Lapsi, Varhaisnuoret ja Myöhäisnuoret. Varmista, että olet tyytyväinen siihen, mitä on järjestetty ja käytössä, ennen kuin hyväksyt nämä vaihtoehdot.

Voit seurata Sonyn vaiheittaista opasta täältä käsin

PlayStation 5 – asetusten suojaaminen

Lisäsuojakerroksena voit myös määrittää salasanan, joka suojaa lapsilukkoasi muilta perheenjäseniltä. Tätä varten sinun on päästävä konsolin asetuksiin. Siirry Perhe ja lapsilukko-osioon ja napsauta PS5-konsolin rajoitukset.

Tässä sinun on syötettävä oletussalasana, joka on 0000, jos sitä ei ole käytetty aiemmin. Tästä voit vaihtaa salasanan johonkin, jonka vain sinä tiedät. Tämän asettaminen tekee tästä salasanan tulevaa käyttöä varten.

Tämän lisäksi voit myös estää perheenjäsentä luomasta uutta tiliä valitsemalla Käyttäjän luominen ja Vierailijakirjautuminen ja asettamalla sen jälkeen asetukseksi Ei sallittu.

Voit seurata Sonyn vaiheittaista opasta täältä.

Hauskaa koko perheelle

Vaikka on tärkeää varmistaa, että uusi pelikonsoli on hauska koko perheelle, on myös tärkeää, että perheenjäsenet ovat tietoisia uudella pelikonsolilla pelaamiseen liittyvistä riskeistä. Sen selittäminen, miksi lapsilukko ja turvatoimet saattavat olla tarpeen, on tärkeä askel eteenpäin, kun keskustelua verkkoturvallisuudesta aletaan käydä kotitaloudessa.

Lapsilukkojen hyvä puoli on se, että niitä voidaan säätää ajan myötä. Rajoitusten asettaminen, joita poistetaan hitaasti, antaa perheenjäsenille mahdollisuuden ymmärtää, millaista vastuuta pelaaminen edellyttää, mikä puolestaan edistää heidän kasvuaan ja kehitystään.