Internetin petomiehet uhkaavat lapsia vakavasti, sillä lasten seksuaalista hyväksikäyttöä koskeva aineisto verkossa on noussut ennätysmäisen korkealle.

Internet Watch Foundation (IWF) on käsitellyt ennätysmäärän ilmoituksia lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä verkossa.

Internetissä toimivat petoeläinten parittajat ovat ”vakava ja laajalle levinnyt uhka” lapsille heidän makuuhuoneissaan, sillä uudet luvut paljastavat, että lasten seksuaalisen hyväksikäytön kuvien määrä internetissä on ennätyksellisen suuri.

Yhdistyneen kuningaskunnan Internet Watch Foundation (IWF), joka on Yhdistyneen kuningaskunnan Safer Internet Centre -keskuksen yhteistyökumppani, on käsitellyt ennätysmäärän ilmoituksia lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä verkossa.

IWF on brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö, joka vastaa lasten seksuaalista hyväksikäyttöä esittävien kuvien ja videoiden löytämisestä ja poistamisesta internetistä. IWF on myös havainnut, että ”itse luodun” hyväksikäyttömateriaalin määrä on kasvanut 77 prosenttia, koska yhä useammat lapset ja yhä useammat rikolliset viettävät pidempään aikaa verkossa vuonna 2020.

Coronavirus-pandemia pakotti monet ihmiset työskentelemään ja opiskelemaan kotoa käsin vuonna 2020, ja IWF:n vihjelinjaan tulleiden ilmoitusten määrä kasvoi.

Nyt, kun kouluja joudutaan jälleen sulkemaan Yhdistyneessä kuningaskunnassa, asiantuntijat varoittavat, että järjestäytyneet ”seksuaalirikollisten yhteisöt” pyrkivät hyödyntämään tilannetta hyväksikäyttääkseen yhä useampia lapsia ja jakaakseen ja jakaakseen ja levittääkseen verkossa lasten seksuaalista hyväksikäyttöä koskevaa materiaalia.

  • Vuonna 2020 IWF:n analyytikot käsittelivät 299 600 ilmoitusta, joihin sisältyvät myös yleisöltä saadut vihjeet. Tämä on enemmän kuin 260 400 ilmoitusta vuonna 2019. Tämä on 15 prosentin kasvu.
  • Näistä ilmoituksista 153 350 vahvistettiin sisältävän kuvia ja/tai videoita lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Vuonna 2019 vastaava luku oli 132 700, eli kasvua oli 16 %. Jokainen raportti sisältää yhdestä tuhanteen lapsen seksuaalisen hyväksikäytön kuvia ja videoita. Tämä vastaa miljoonia kuvia ja videoita.
  • Näistä 68 000 raporttia merkittiin sisältävän ”itse tuotettua” lasten seksuaalisen hyväksikäytön sisältöä, mikä on 77 prosenttia enemmän kuin vuoden 2019 38 400 raporttia.

Itse tuotettu sisältö voi sisältää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä koskevaa sisältöä, joka on luotu web-kameroiden avulla, hyvin usein lapsen omassa huoneessa, ja jaettu sitten verkossa.

Joissain tapauksissa lapset on huijattu, petetty tai kiristetty tuottamaan ja jakamaan itsestään seksuaalinen kuva tai video.

IWF:n toimitusjohtaja ja UKSIC:n johtaja Susie Hargreaves OBE varoitti, että lapset ovat entistä suuremmassa vaarassa joutua tuntemattomien tahojen lähestyttäviksi tai houkuttelemiksi verkossa.

Hargreaves sanoi: ”Jo aiemmin tunnettu ilmiö on nyt vakiintunut vakavaksi ja laajalle levinneeksi uhaksi lapsillemme.

”Tänä vuonna analyytikkomme ovat varoittaneet, että verkossa on kokonaisia seksuaalisten saalistajien yhteisöjä, jotka omistautuvat lasten löytämiselle ja jäljittämiselle internetissä kiusatakseen ja pakottaakseen heidät seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

”Nämä rikolliset voivat nyt huijata lasta, joka on näennäisesti turvassa omassa makuuhuoneessaan, tekemään videoita vakavimmista hyväksikäytön muodoista.”

Sisäministeri Victoria Atkinsin mukaan vanhempia on tuettava keskustelun aloittamisessa lasten kanssa, jotta he voivat tunnistaa pakottamisen ja hyväksikäytön merkit.

Atkins sanoi: ”Lapsista itse otettujen siveettömien kuvien lisääntyminen on syvästi huolestuttavaa. Tällaisten kuvien julkaiseminen ja jakaminen aiheuttaa lapsille psykologista haittaa, kuten ahdistusta ja hämmennystä.

”Olen iloinen, että sisäministeriön rahoitusta käytetään IWF:n kampanjan kehittämiseen nuorten tuottamien seksuaalisten kuvien torjumiseksi.

”Kampanja tukee vanhempia aloittamaan keskusteluita lastensa kanssa turvallisuudesta verkossa ja antaa nuorille mahdollisuuden tunnistaa pakottamisen merkit ja ilmoittaa hyväksikäytöstä.”

Kampanjan, jonka odotetaan käynnistyvän keväällä, rahoittavat IWF, sisäministeriö ja yksityinen sektori.

Asiasta on tullut niin suuri huolenaihe, että kansanedustajat ovat käynnistäneet kansallisen tutkimuksen lapsista verkossa otettujen ”itse tuotettujen” siveettömien kuvien lisääntymisestä .

Sosiaalista mediaa käsittelevän APPG:n tutkimus – ”Selfie Generation”: Mikä on lasten itse tuotettujen siveettömien kuvien yleistymisen taustalla? tutkii tämän ilmiön syitä ja suosittelee keinoja sen torjumiseksi ja lasten suojelemiseksi.

Marraskuussa IWF:n analyytikko varoitti verkkoyhteisöistä, jotka pyrkivät aktiivisesti ottamaan yhteyttä lapsiin internetin välityksellä, jotta he voisivat pakottaa ja valmistella heitä tällaiseen hyväksikäyttöön.

Daniel”, jonka tehtävänä on tunnistaa ja poistaa kuvia ja videoita lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä, sanoi: ”On olemassa yhteisöjä, jotka ovat omistautuneet paitsi lasten seksuaalisen hyväksikäytön sisällön löytämiselle, myös itse asiassa yrittävät löytää uhrit itse, koska he haluavat saada heidät suorittamaan nämä seksuaaliset teot suorana lähetyksenä”. Se ei ole harvinaista.”

Hargreavesin mukaan IWF on tehnyt tiivistä yhteistyötä Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen kanssa vastatakseen lasten seksuaalisen hyväksikäytön uhkiin Covid-19-kriisin aikana .

Hargreaves lisäsi: ”Vaikka vihjelinjamme joutui vuoden alussa toimimaan supistetulla kapasiteetilla koronaviruksen varotoimenpiteiden vuoksi, analyytikkomme ovat onnistuneet poistamaan internetistä enemmän lasten seksuaalista hyväksikäyttöä koskevaa materiaalia kuin koskaan aiemmin.

”Olen erittäin ylpeä heidän uskomattomasta sitoutumisestaan internetin pitämiseen turvallisena. Heidän työnsä ansiosta tiedän, että voimme taistella rikollisia vastaan ja auttaa tekemään internetistä turvallisemman paikan, jossa voimme nauttia kaikista eduista ja jossa lapset voidaan suojella vahingoittumiselta.”

IWF kuuluu yhdessä hyväntekeväisyysjärjestöjen SWGfL ja Childnetin kanssa Yhdistyneen kuningaskunnan Safer Internet Centre (UK SIC) -järjestöön, joka on kolmen maailman johtavan hyväntekeväisyysjärjestön ainutlaatuinen yhteistyöjärjestö, jonka tavoitteena on tehdä internetistä turvallisempi.

UK SIC tarjoaa resursseja, jotka voivat auttaa vanhempia ja lapsia ymmärtämään joitakin mahdollisia vaaroja. Ne ovat saatavilla osoitteessa https://www.saferinternet.org.uk.

Lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä verkossa voi ilmoittaa nimettömänä osoitteessa https://report.iwf.org.uk/en.

Yleisölle annetaan nämä neuvot ilmoitusta tehdessä:

  • Ilmoita lasten seksuaalista hyväksikäyttöä esittävistä kuvista ja videoista IWF:lle, jotta ne voidaan poistaa. Ilmoitukset IWF:lle voi tehdä nimettömänä.
  • Ilmoita tarkka URL-osoite, jossa lasten seksuaalista hyväksikäyttöä kuvaavat kuvat sijaitsevat.
  • Älä ilmoita muusta haitallisesta sisällöstä – IWF:n verkkosivuilta löydät tiedot muista virastoista, joille voit tehdä ilmoituksen.
  • Ilmoita poliisille, jos olet huolissasi lapsen hyvinvoinnista,
  • Ilmoita vain kerran kustakin verkko-osoitteesta eli URL-osoitteesta. Saman URL-osoitteen toistuva ilmoittaminen ei ole tarpeellista ja tuhlaa analyytikoiden aikaa.