Childnetin viisi juhlavaa vinkkiä teknologialahjojen antamiseen tänä jouluna

Tableteista, mobiililaitteista ja pelikonsoleista on tullut yhtä synonyymejä joululle kuin kalkkunasta, mistelinoksasta ja joulupukista. Joulukuun 25. päivänä Yhdistyneessä kuningaskunnassa puretaan kodeissa miljoonia teknisiä laitteita.

Menneinä aikoina vanhempien teknologiahuoli keskittyi siihen, että lasten leluihin ja vempaimiin riittäisi riittävästi paristoja. Nykyään tilanne on paljon monimutkaisempi, kun tabletit, mobiililaitteet ja pelikonsolit tarjoavat käyttäjille pääsyn internetiin – ja siihen liittyy monenlaisia haasteita.

Valmistelujen helpottamiseksi olemme keksineet viisi juhlavinkkiä vanhemmille ja huoltajille, jotka antavat teknologialahjoja tänä jouluna…

 1. Kokeile laitetta itse
  Helpoin tapa tutustua juuri ostamasi laitteen turva-asetuksiin, raportointityökaluihin ja muihin ominaisuuksiin on kokeilla sitä itse.
  Ennen kuin paketoit lahjan, lataa laite ja kokeile, millaisia työkaluja ja resursseja siinä on käytettävissä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että heti jouluaamuna tiedät luovuttavasi täysin ladatun ja toimivan laitteen.
 2. Harkitse lapsilukkojen valvontaa
  Asenna laitteeseen haluamasi lapsilukkojen valvonta- ja turvallisuusasetukset. Tiedät, miten laite toimii, eikä sinun tarvitse huolehtia siitä, että ehdit asentaa lapsilukon, kun lapsesi saa laitteen käyttöönsä.
  Jos et ole vielä ostanut laitetta, kannattaa tutustua saatavilla oleviin lapsilukkoihin, keskustella laitteen ostaneen liikkeen henkilökunnan kanssa, kysyä muiden vanhempien kokemuksia ja lukea arvosteluja ja ohjeita verkosta.
  On myös tärkeää tutustua lapsilukkoon, jonka olet asentanut kotinettiisi. Tämä auttaa vähentämään sitä, että lapset törmäävät Internetissä selatessaan johonkin sopimattomaan. On kuitenkin myös tärkeää muistaa, että mikään suodatin ei ole koskaan 100-prosenttisen tehokas yksinään, ja kaikkia valvontatoimia tulisi käyttää vain, jos ne toimivat sinun ja perheesi kannalta.
 3. Tee perhesopimus
  Tämä on hyvä tapa miettiä, miten perheesi käyttää internetiä, ja auttaa varmistamaan, että kaikki ymmärtävät, miten tärkeää on pysyä turvallisesti ja myönteisesti verkossa.
  Perhesopimus on tilaisuus keskustella siitä, miten perheesi käyttää internetiä. Siihen voidaan sisällyttää, kuinka usein käytätte teknologiaa, saako sitä käyttää yhteisissä tiloissa, kuten keittiön pöydän ääressä, ja onko uusien sovellusten lataamiseen pyydettävä lupa.
  Jos teillä on jo perhesopimus, sitä on hyvä päivittää, kun perheenne verkkopalvelujen käyttö muuttuu tai kun hankitte uuden laitteen.
 4. Keskustele lapsesi kanssa
  Yksi tärkeimmistä asioista, jotka voit tehdä ennen kuin luovutat teknologiaa, on puhuminen.
  Keskustelu osoittaa lapsellesi, että olet mukana hänen verkkoelämässään ja että olet valmis auttamaan häntä, jos hänellä on vaikeuksia käyttäessään teknologiaa tai viettäessään aikaa verkossa.
  Keskustelun aloittamista suosittelemme muun muassa kysymällä lapselta, mihin hän aikoo käyttää laitetta ja mitä hän tekee mieluiten verkossa. Tärkeää keskustelua on myös siitä, mitä saa ja mitä ei saa jakaa verkossa, ja siitä, miten verkossa ilmenevistä huolenaiheista voi ilmoittaa.
 5. Aseta rajoja
  Viides neuvomme on asettaa joitakin perussääntöjä ja varmistaa, että lapsesi ymmärtävät ne.
  Tähän voi kuulua esimerkiksi ruutuajasta sopiminen tai pelien päivittäisen pelaamisen rajoittaminen, mikä auttaa myös välttämään yhden tai kaksi erimielisyyttä myöhemmin.
  Puhelimet, tabletit ja pelikonsolit on suositeltavaa pitää poissa makuuhuoneesta, jotta vältetään yölliset keskeytykset ja pitkät peliajat. Jos olet huolissasi lapsesi käytöstä ja ruutuajasta, voit pyytää häntä sallimaan sinulle pääsyn puhelimeen tai laitteeseen. Voit myös tutustua verkkosivujemme Need Help -osioon saadaksesi lisäapua tai -ohjeita.